Door Omroep Fryslân is een verkiezing uitgeschreven voor de beste kinderattractie van Fryslân. Het publiek en een kindervakjury hebben Kameleon Terherne uitgeroepen als beste kinderattractie. Het varen naar het eiland met zijn spannende routes door moerassen, over en soms door het water maakte enthousiaste reacties los bij de meiden van de vakjury.

Openingstijden:

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

Op afstand

De Gouden Leeuw Terherne

De Gouden Leeuw is een oergezellig restaurant in de waterrijke omgeving in het hart van Friesland. Gelegen tussen het Sneekermeer en de Terhernster Poelen, is Terherne de ideale plek voor vakantie of een dagje uit. Vanaf ons zonovergoten terras of (bij koudere dagen) vanuit de verwarmde serre, heeft u een uniek uitzicht op het wel en wee bij de Kameleon.

Lees meer!

Terherne Haven Terherne

De unieke vakantiebeleving bij Terherne Haven Terherne Haven is niet een ‘gewoon’ vakantiepark. Bij ons verblijft u namelijk in een van de bijzondere havenhuisjes. Deze vakantiehuisjes liggen rondom de havenkom, welke een vaste ligplaats biedt aan een verzameling van unieke, traditionele schepen. De sfeer is die van een haven, met schepen die komen en die ook weer gaan. De havenhuisjes bevinden zich dus in een typisch Hollands decor. Ook liggen de sloepen en zeilbootjes van gasten in de huisjes in de haven. In Terherne Haven vindt u een sfeervolle vakantiebestemming waarbij de omgeving zorgt voor een unieke beleving van Friesland. Maar niet alleen de haven en de vakantiehuisjes zelf zorgen ervoor dat u Friesland optimaal beleeft. Ook het team van Terherne Haven, bestaande uit Bram, Tolke, Desiree en Sip, staat altijd klaar om de gasten informatie en tips over Terherne en Friesland te geven. Bij aankomst liggen de ‘Tips van Tolke’ al klaar. Hierin staan de leukste uitjes in Friesland, welke musea een mooie tentoonstelling hebben, en welke leuke kinderuitstapjes zijn er? Het team helpt u graag op weg!

Lees meer!

Boereiis Akkrum

IJsboerderij Boereiis; al meer dan vijftien jaar een begrip in Friesland Boereiis maakt al vijftien jaar overheerlijk ijs. Op de boerderij leveren zo’n 120 koeien dagelijks melk, wat deels gebruikt wordt om ijs van te maken. Alleen voor het ijs is de boerderij al een bezoekje waard, maar er is meer te doen bij de ijsboerderij tussen Akkrum en Terherne. Veroni maakt sinds 1999 overheerlijk ijs in Terherne. Door het succes van Boereiis en de uitbreiding van het Kameleondorp werd er besloten om de ijsbereiding te verhuizen naar de boerderij. Nadat Veroni en haar man Wiebren de boerderij hadden overgenomen, hadden ze de mogelijkheid om nog meer uit te breiden. De ijsboerderij werd een feit. U kunt nu genieten op het terras van een lekker kopje koffie met gebak, belegde broodjes, een pannenkoek of natuurlijk een heerlijk boerenijsje. Er zijn ondertussen al dertig verschillende smaken te verkrijgen, waaronder aardbeien, stracciatella, karamel, yoghurtbosvruchten, bubbelgum en kameleonbitter. Dit is uiteraard allemaal op basis van melk. Daarnaast maakt Veroni op basis van water heerlijk sorbetijs, verkrijgbaar in vijf verschillende smaken. Als de kinderen het ijsje op hebben kunnen ze gaan spelen in de speelweide met onder andere een zandbak, glijbaan en trampoline. Daarnaast mag iedereen een kijkje nemen in de koeienstal, bij de nieuwe melkrobot of buiten bij de paarden. In de winkel van Boereiis kunt u naast het overheerlijke ijs, ook andere producten vinden, zoals (schapen)kaas, jam, honing, boerenyoghurt en diverse Friese producten. Zo ook de zelfgemaakt boerejonges, boerefamkes of de boerebrulloft; ook wel de ‘Jinshúster priuwkes’ genoemd. Maar ook de vanille advocaat, de advocaat met room en met boerejonges zijn door Veroni zelfgemaakt. U slaagt voor een cadeau dan ook zeker bij Boereiis. IJsboerderij Boereiis verzorgt tevens voor u kinderfeestjes. U kunt u eigen arrangement samenstellen. Er is in overleg van alles mogelijk. Reserveren is hierbij gewenst. De winkel is bij aanwezigheid altijd open. Heeft u een feest of partij, dan kunt u bij Boereiis een ijskar of ijsbar huren inclusief ijs. 

Lees meer!

Drijfveer & Tusken de Marren Akkrum

Drijfveer & Tusken de Marren; Uw gezellige thuishaven Jachthaven, bootverhuur en camping Drijfveer & Tusken de Marren is een plek waar gezelligheid en gemoedelijkheid voorop staat. Hier ontmoeten watersporters elkaar in de haven of op de camping. Eigenaar Jan Bron woont vanaf 2007 met zijn gezin op het terrein en dit voorjaar zijn eigenaar Jelmer Dijkstra en zijn vriendin Maartje ook naar de haven verhuisd. Jelmer: “De gezelligheid en laagdrempeligheid vinden we erg belangrijk binnen ons watersportbedrijf. Er is van alles mogelijk, de koffie staat altijd klaar en mensen kunnen zo binnenlopen. We hebben een grote vaste klantengroep en we ontvangen regelmatig kaartjes bij de opening van het seizoen of andere gelegenheden. Mensen komen graag bij ons terug.” De gezelligheid begint al in de jachthaven en loopt door tot aan de camping. Verspreid over de camping staan vuurkorven klaar voor gebruik. Er zijn vijftig staplekken beschikbaar voor campers, caravans en tentjes en er is een groepsveld met barbecue en grote tent. Vanaf 11 juli t/m 17 augustus zorgt een animatieteam van vrijdag t/m zondag voor leuke activiteiten, sportieve spelletjes en op zondagavond een kampvuur met live muziek. Het bedrijf is in 1986 opgestart met de verhuur van twee kano’s en uitgegroeid tot het levendige watersportbedrijf van vandaag. Aan de bootverhuur zijn mooie sloepen, zeiljachten en polyvalken toegevoegd. In 2005 werd de ruime jachthaven erbij gekocht, geheel opgeknapt en werd de camping aangelegd. Met de jachthaven biedt Drijfveer & Tusken de Marren een compleet bootonderhoud en winterstalling aan. Vanaf dit seizoen is er een knus havenrestaurant open voor ontbijt, lunch, een kopje koffie of ijsje. Jelmer: “Maartje zal in de keuken staan en zorgen voor Brabantse Bourgondische gezelligheid. Het wordt een mooie plek in de haven om elkaar te ontmoeten.” Het terrein is gemakkelijk bereikbaar via de A32 en met de trein naar het eigen treinstation van Akkrum. Wij verwelkomen u graag!

Lees meer!

De Heeren van Terkaple Terkaple

Centraal gelegen in één van de mooiste vaargebieden van Friesland hebben wij op Waterpark Terkaple een fantastisch trefpunt voor onze parkgasten, watersporters en passanten. In ons Café Restaurant De Heeren van Terkaple heerst een relaxte ongedwongen sfeer. Genieten van het heerlijke eten en drinken staat bij ons centraal. Zowel binnen in onze nieuwe bar en in het restaurant is het aangenaam toeven. Met dit prachtige weer is het een fantastische ervaring om eens met je boot aan te leggen en te genieten van onze Lavaza koffie variaties, een warme chocolademelk, ons Jupiler pils, onze Hertog Jan bieren en van onze heerlijke frisse wijnen.

Lees meer!

de Klokkenstoel Goingarijp

Prachtig gelegen aan de Goingarijpster Poelen en het Sneekermeer ligt Restaurant ‘de Klokkenstoel’. Het restaurant is gevestigd in een oude kop- rompboerderij, pal naast een eeuwenoud kerkje met een grote klokkenstoel, vandaar de naam.

Lees meer!

De Kleankast Akkrum

De grootste in grote maten mode De Kleankast Akkrum In Akkrum bevindt zich een speciaalzaak in de grote maten damesmode die u beslist niet mag missen. Door de persoonlijke service, de vele acties en ruime sortering kwaliteitsmode is de winkel al jaren een begrip in Noord-Nederland. De Kleankast in Akkrum is goed bereikbaar. Slechts 2 minuten vanaf de A32 (gratis parkeren voor de winkel). Als u met de boot bent hoeft u ook niets te missen, want achter de winkel is de passantenhaven. De Kleankast is in maart 2015 met 30m2 uitgebreid. Hierdoor is het één van de grootste speciaalzaken geworden met kleding vanaf maat 44. Tevens is het actieve ondernemerspaar, Ineke de Groot en Ruud van Doorn, enkele jaren geleden gestart met Maatjemeer.nl. Een online webshop voor de grote maten mode. Voor de dames die zoals ze zelf zeggen: “Kwaliteit (h)erkennen” ,,Bij ons in de winkel krijgt iedereen persoonlijk aandacht. Dat vinden we erg belangrijk”, zegt Ineke. “Er is volop keuze aan kwaliteitsmode en ook de partner die meegaat wordt in de winkel verwend met een kopje koffie of thee en een krantje.”  Bij een aankoop in De Kleankast ontvangt u tevens een bon die recht geeft op 10% korting voor een lunch bij Kromme Knilles. Hebt u overigens een kledingmaat t/m maat 46 dan kunt u terecht bij De Kletskous. Twee deuren verderop. Ook aan de vraag om online te kunnen winkelen is de afgelopen jaren hard gewerkt. Met maatjemeer.nl is er een derde bedrijf toegevoegd. Zoals de naam al zegt richt deze webshop zich op de vollere vrouw. “Het sluit perfect aan bij de fysieke winkel. De vertrouwde merken kunnen nu ook vanaf thuis besteld en (gratis) bezorgd worden”, aldus Ruud. Kom langs in Akkrum; Joke, Marga, Ali, Marian, Hinke, Lies of Ineke helpen u graag. 

Lees meer!

Kromme Knilles Akkrum

Eetcafé Kromme Knilles betekent gegarandeerd smullen In Akkrum weten ze wel hoe het zit; krom natuurlijk ‘Ach, krom!’, riep de reus Manke Meine naar Kromme Knilles toen hij hem de bochtige vaart zag graven tussen Akkrum en Jirnsum. En zo kwam Akkrum aan zijn naam. Sinds december 2000 is de reus ook vernoemd. De Kromme Knilles gelegen aan het Heechein is een gezellig café, waar men tevens lekker kan eten. Rolf van der Veer en zijn vrouw Lena Mud runnen nu alweer bijna dertien jaar het eetcafé. Het werd vanaf toen een echt dorpscafé waar zowel jong als oud samen konden komen. Pas sinds zes jaar kunt u ook eten bij de Kromme Knilles. De menukaart is zowel bij de lunch als bij het diner zeer gevarieerd. Van diverse maaltijdsalades tot een Provençaals stokbroodje en van een lekkere schnitzel tot een Thai’s kippannetje. Er is veel lekkers te bestellen bij Kromme Knilles. Ook voor een lekker drankje kunt u bij het eetcafé terecht. Er zijn bij Kromme Knilles wisselende speciaal bieren te verkrijgen van de tap. Ook is er volop keuze aan wijnen. In recensies wordt vaak gesproken over het heerlijke eten en de verrassend lage prijzen. Geen wonder dat het eetcafé het het laatste jaar veel drukker heeft dan eerder. De gemoedelijke sfeer in het eetcafé zorgt ervoor dat elke klant zich op zijn gemak voelt. In de winter is er in het café een keer per maand live muziek op zaterdagavond. ’s Zomers worden er veel meer activiteiten georganiseerd in Akkrum. U kunt dan volop genieten van het zonnige terras waar Kromme Knilles over beschikt. Daarnaast biedt de Kromme Knilles een mooie zaal aan, die geschikt is voor vergaderingen, feestjes en/of recepties. Dit kan gecombineerd worden met een lunch, diner of een koud/warm buffet. De zaal biedt ruimte tot 50 personen. Kromme Knilles is in juli en augustus de hele week geopend vanaf 10.00. In de overige maanden is het eetcafé gesloten op woensdag. U kunt er dus altijd terecht voor een kopje koffie, een borrel, een heerlijke lunch of een lekkere warme maaltijd. 

Lees meer!

It Foarúnder Offingawier

Café Restaurant ‘It Foarûnder’ ligt op een van de bijzonderste plekken van Friesland. Het ligt namelijk in het mekka van de watersport: op het Starteiland in het Sneekermeer. Een plek waar u zeker niet voorbij kan varen.

Lees meer!

Pizzeria La Ruota Akkrum

La Ruota pizzeria ristorante; De enige echte Italiaan in Akkrum Pizzeria ristorante La Ruota is een plek waar u van de echte Italiaanse keuken kunt genieten met gerechten van een chef kok uit Sardinië. Het knusse restaurant heeft een buitenterras aan open vaarwater en ademt binnen een huiselijke en typisch Italiaanse sfeer. Dat is ook niet verwonderlijk, want de pizzeria ristorante wordt gerund door vader Andrea Toro en dochter Laura. Laura: “Mijn vader is geboren en getogen in Sardinië en kwam 33 jaar geleden naar Nederland. We gaan bijna jaarlijks terug om onze ooms en tantes te bezoeken en inspiratie op te doen voor ons restaurant.” Andrea leerde koken van zijn oudere broers en is altijd kok geweest.   Laura is zelf in Nederland geboren en heeft tijdens haar studie bijbanen in de horeca gehad. Het tweetal heeft La Ruota een jaar geleden overgenomen. “Vorig jaar kwam dit zomaar op ons pad en nu staat mijn vader in de keuken, terwijl ik de bediening en boekhouding doe en wekelijks nieuwe informatie op onze Facebookpagina zet.” Zo wordt de menukaart regelmatig vernieuwd of aangevuld met nieuwe gerechten. “We hebben onder andere een pizza met fruit en pizza il marinaio toegevoegd. Er was ook veel vraag naar een vegetarische pasta.” La Ruota heeft een menukaart met allerlei voorgerechtjes, salades, deeggerechten en pizza’s, een speciale wijnkaart en een afhaalkaart. Er worden regelmatig kinderfeestjes in La Ruota georganiseerd, waarbij kinderen een eigen pizza kunnen bakken. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden. Ook bijzonder is de Fryske Dei, dit jaar op 2 augustus, waarbij de chef kok voor de gelegenheid een pompeblêd pizza met Friese droge worst aan het menu toevoegt.

Lees meer!

 

Contact

Hielke & Sietse Klinkhamer
Koailân 2
8493LA Terherne
+31(0)566 68 99 10

Voorzieningen